HomeSponsoren

Onze projecten

Steun onze stichting en sluit je aan als sponsor. Zo ga je niet alleen voedselverspilling tegen, maar help je ook je medemens.

Lees meer

Onze projecten

De SoGoed Babbelkar

Buurtbabbel.

Met de Babbelkar gaan we in Purmerend (of in de buurt) de wijken in. De oldtimer Wilk caravan (uit 1976) zetten we in de wijk op een centrale plaats. We richten de plek gezellig in met stoeltjes en tafeltjes. Onder het genot van een kopje koffie, thee en wat lekkers (koek, taart of soep) kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten.

Het project richt zich vooral op een eenvoudige manier om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, met elkaar of met dienstverleners in de buurt. Ook proberen we met de Babbelkar actief te helpen bij het voorkomen van eenzaamheid in de buurt. Het streven is om één of twee keer in de maand een buurt te bezoeken.

Naast de ontmoeting en het gesprek is het bij de Babbelkar ook mogelijk om, net als bij de Buurtkastjes of Buurtkoelkasten boodschappen te delen. Zo verspillen we minder voedsel, helpen we mensen die het minder hebben en werken we samen aan een meer sociale buurt.

De SoGoed Babbelkar wordt ook ingezet voor het uitdelen van soep, brood, koffie en thee aan daklozen in Purmerend.

De SoGoed Babbelkar bij u in de straat?

Organiseert u in Purmerend of in de directe omgeving van de stad een activiteit in de buurt of wilt u op een leuke manier iets doen om uw buren te ontmoeten dan zijn wij graag van de partij. U kunt de SoGoed Babbelkar boeken. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Een vrijwillige donatie is altijd welkom. De koffie en thee zijn gratis en we zorgen ook voor iets lekkers zoals bijvoorbeeld een taart of soep.

Nieuwsgierig? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Het enige dat wij nodig hebben is een (ruime) plek en een stroompunt.

Sponsors gezocht.

Bent u een particulier, een bedrijf of een (maatschappelijke) organisatie die dit sociale project financieel zouden willen ondersteunen of op een andere manier willen samenwerken in dit project. Neem dan contact met ons op.

Vrijwilligers gevraagd.

Ook vrijwilligers zijn welkom. Bijvoorbeeld als gastvrouw of gastheer. Of voor het doen van allerlei andere hand- en spandiensten zoals technische klusjes of het bakken van een taart.

Wilt u meer informatie over het project? Stuur dan even een email aan info@stichtingsogoed.nl

Bellen kan ook. Wij zijn te bereiken via 06 - 28759356

De Buurtkoelkast

Het principe van de Buurtkoelkast is gebaseerd op de Buurtkastjes. In de Buurtkastjes delen buurtbewoners boodschappen met elkaar. Het gaat dan om niet gekoelde en/of versproducten. In de Buurtkoelkast kunnen juist wel gekoelde en/of versproducten met anderen worden gedeeld.

De 1e SoGoed Buurtkoelkast staat vanaf maandag 8 november 2021 voor het Infopunt Wheermolen in het Makado winkelcentrum, John F. Kennedyplein 1. De Buurtkoelkast is bereikbaar als het winkelcentrum open is.

De koelkast is ter beschikking gesteld door Waterland de Witgoedspecialist in Purmerend. De plek voor de Buurtkoelkast is ter beschikking gesteld door Gemeente Purmerend en Intermaris.

Algemene richtlijnen voor de Buurtkoelkast:

•De Buurtkoelkast is voor gekoelde en verse producten.

•Alles wat er in ligt moet dicht zijn, verse groenten is wat anders.

•Mag niet over de datum zijn of beschimmeld, moeten dus nog van prima kwaliteit zijn.

•Pak één of twee dingen en laat ook iets voor een ander over.

•Op bakjes graag datum vermelden.

Voor uitbreiding van het aantal Buurtkoelkasten zijn wij op zoek naar goede koelkasten en zoeken wij ook locaties waar de Buurtkoelkasten kunnen staan. Als u ons daarmee zou kunnen helpen neem dan even contact met ons op.

Het Buurtkastje

In het Buurtkastje kunnen buurtbewoners die wat minder te besteden hebben levensmiddelen ophalen. Buurtbewoners die iets kunnen missen kunnen hier juist producten achterlaten. Dit kunnen producten zijn als koekjes, frisdrank, pasta, zeep, etc. De voornaamste voorwaarde is dat de producten goed en ongebruikt moeten zijn. Het staat iedereen vrij iets achter te laten of mee te nemen, of misschien een product te ruilen. Het kastje kan overal geplaatst worden en op die manier ook een ontmoetingsplek vormen voor buurtbewoners. Het Buurtkastje vormt niet alleen een manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar helpt ook mensen die het wat minder breed hebben. Daarnaast worden de kastjes gemaakt in een houtwerkplaats, waar mensen met psychische problemen een leerwerkplek wordt geboden.

De Boodschappenkar

Omdat de Buurtkasjes misschien niet altijd om de hoek staan, heeft Stichting SoGoed de Boodschappenkar in het leven geroepen. Met deze tuktuk gaat de stichting in de wijk op zoek naar boodschappen die bewoners kunnen missen. Deze boodschappen worden vervolgens met de Boodschappenkar over de Buurtkastjes verdeeld, zodat mensen buren die het nodig hebben altijd iets mee kunnen pakken.


De Buurtwagen

Stichting SoGoed streeft naar een uitbreiding van het Buurtkastjesinitiatief in de vorm van een Buurtwagen. Deze Buurtwagen functioneert als rijdende winkel waarin producten worden verkocht die niet meer in supermarkten terechtkunnen. Onder deze producten vallen producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, maar nog wel te gebruiken zijn voor consumptie, producten met beschadigde verpakkingen of producten die overblijven door overproductie. De prijzen liggen bij de Buurtwagen rond de 30 en 50 procent lager dan in gewone winkels. Zo hoopt de stichting voedselverspilling tegen te gaan en buurtbewoners een handje te helpen. Het is de bedoeling dat de Buurtwagen geen vaste route rijdt, maar iedere dag in een andere wijk opgesteld staat. Iedereen mag gebruikmaken van de Buurtwagen.

Voor de producten is de Buurtwagen afhankelijk van giften van bakkers, supermarkten, fruit- en groentetelers, groothandels en voedselproducenten. Wilt u ons helpen om dit project te realiseren, leverancier worden van SoGoed of doneren voor dit bijzondere project?  Wij komen graag met u in contact.