HomeSponsoren

Onze projecten

Steun onze stichting en sluit je aan als sponsor. Zo ga je niet alleen voedselverspilling tegen, maar help je ook je medemens.

Lees meer

Onze projecten

De Buurtkoelkast

Het principe van de Buurtkoelkast is gebaseerd op de Buurtkastjes. In de Buurtkastjes delen buurtbewoners boodschappen met elkaar. Het gaat dan om niet gekoelde en/of versproducten. In de Buurtkoelkast kunnen juist wel gekoelde en/of versproducten boodschappen met anderen worden gedeeld.

De 1e SoGoed Buurtkoelkast staat vanaf maandag 8 november 2021 voor het Infopunt Wheermolen in het Makado winkelcentrum, John F. Kennedyplein 1. De Buurtkoelkast is bereikbaar als het winkelcentrum open is.

De koelkast is ter beschikking gesteld door Waterland de Witgoedspecialist in Purmerend. De plek voor de Buurtkoelkast is ter beschikking gesteld door Gemeente Purmerend en Intermaris.

Algemene richtlijnen voor de Buurtkoelkast:

•De Buurtkoelkast is voor gekoelde en verse producten.

•Alles wat er in ligt moet dicht zijn, verse groenten is wat anders.

•Mag niet over de datum zijn of beschimmeld, moeten dus nog van prima kwaliteit zijn.

•Pak één of twee dingen en laat ook iets voor een ander over.

•Op bakjes graag datum vermelden.

Voor uitbreiding van het aantal Buurtkoelkasten zijn wij op zoek naar goede koelkasten en zoeken wij ook locaties waar de Buurtkoelkasten kunnen staan. Als u ons daarmee zou kunnen helpen neem dan even contact met ons op.

Het Buurtkastje

In het Buurtkastje kunnen buurtbewoners die wat minder te besteden hebben levensmiddelen ophalen. Buurtbewoners die iets kunnen missen kunnen hier juist producten achterlaten. Dit kunnen producten zijn als koekjes, frisdrank, pasta, zeep, etc. De voornaamste voorwaarde is dat de producten goed en ongebruikt moeten zijn. Het staat iedereen vrij iets achter te laten of mee te nemen, of misschien een product te ruilen. Het kastje kan overal geplaatst worden en op die manier ook een ontmoetingsplek vormen voor buurtbewoners. Het Buurtkastje vormt niet alleen een manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar helpt ook mensen die het wat minder breed hebben. Daarnaast worden de kastjes gemaakt in een houtwerkplaats, waar mensen met psychische problemen een leerwerkplek wordt geboden.

De Boodschappenkar

Omdat de Buurtkasjes misschien niet altijd om de hoek staan, heeft Stichting SoGoed de Boodschappenkar in het leven geroepen. Met deze tuktuk gaat de stichting in de wijk op zoek naar boodschappen die bewoners kunnen missen. Deze boodschappen worden vervolgens met de Boodschappenkar over de Buurtkastjes verdeeld, zodat mensen buren die het nodig hebben altijd iets mee kunnen pakken.


De Buurtwagen

Stichting SoGoed streeft naar een uitbreiding van het Buurtkastjesinitiatief in de vorm van een Buurtwagen. Deze Buurtwagen functioneert als rijdende winkel waarin producten worden verkocht die niet meer in supermarkten terechtkunnen. Onder deze producten vallen producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, maar nog wel te gebruiken zijn voor consumptie, producten met beschadigde verpakkingen of producten die overblijven door overproductie. De prijzen liggen bij de Buurtwagen rond de 30 en 50 procent lager dan in gewone winkels. Zo hoopt de stichting voedselverspilling tegen te gaan en buurtbewoners een handje te helpen. Het is de bedoeling dat de Buurtwagen geen vaste route rijdt, maar iedere dag in een andere wijk opgesteld staat. Iedereen mag gebruikmaken van de Buurtwagen.

Voor de producten is de Buurtwagen afhankelijk van giften van bakkers, supermarkten, fruit- en groentetelers, groothandels en voedselproducenten. Wilt u ons helpen om dit project te realiseren, leverancier worden van SoGoed of doneren voor dit bijzondere project?  Wij komen graag met u in contact.