NPO Radio 1 - 5 Dagen in Purmerend

Het radioprogramma 5 Dagen op bezoek in de Wheermolen in Purmerend.

René Verhoogt

05

May

2022

Het radioprogramma 5 Dagen met presentator Waldy van Geenen en verslaggever Rens Turk (NTR/Powned) staat van 9 t/m 13 mei in de wijk Wheermolen in Purmerend.

In deze tijd van inflatie met stijgende prijzen in de supermarkt, hoge gasrekeningen en dure tankbeurten is er een steeds groter groeiende groep mensen met geldzorgen. Armoede is en blijft een taboe in Nederland.

Op steeds meer plekken in het land zetten mensen ‘buurtkastjes’ voor hun deur: kastjes waar mensen levensmiddelen in kunnen zetten of uit kunnen halen. Wie voedsel over heeft of juist verlegen zit om etenswaren kan er terecht. Anoniem, als je dat wil. De gele bus van 5 Dagen staat de hele week bij het eerste buurtkastje van Nederland, in de wijk Wheermolen in Purmerend.

‘Kastjesman’ René Verhoogt zette zes jaar geleden het eerste buurtkastje in zijn voortuin. Inmiddels staan er al meer dan 200 door het hele land. Hoe is het om steeds minder te besteden te hebben en op je buren te moeten leunen? 5 Dagen spreekt met initiatiefnemer René, met zijn buren die gebruik maken van het kastje en met andere Purmerenders die zich zorgen maken over de groeiende armoede in hun stad.

In het hoofdpijndossier gaat Rens Turk op zoek naar de consequenties van de bouw van woonwijk Oostflank in het Purmerbos. De aanstaande bewoners zijn blij, want de woningnood is groot en de wijk wordt mooi, maar natuurliefhebbers houden hun hart vast.

5 Dagen, ma - vrij, 20:00-20.30 uur NPO Radio 1, NTR/Powned

(op woensdag is er geen uitzending vanwege sport)

Het laatste nieuws